Joulukuu on valoa ja toivoa

21.11.2020 10.52

Pellon kirkossa voi olla läsnä yli 50 henkeä (max. 80), jos tilaisuuden luonne mahdollistaa turvavälien noudattamisen tai maskien koko aikaisen käytön. Turtolan kirkossa voi olla korkeintaan 50 henkeä. Kaikkialla noudatetaan hyvää käsihygieniaa. Lievissäkin flunssan oireissa on pysyteltävä kotona ja toimittava etäyhteyksin.

On se aika vuodesta, kun valon määrä alkaa ihan kohta lisääntyä. Ei nyt sentään vielä luonnonkierrossa, mutta joulun odotuksessa, adventin aikana, kynttilöiden ja valojen syttyessä. Moni asia on käytännön järjestelyjen kannalta toisin kuin mihin aiempina vuosina on totuttu. Muutokset jouluvalmistelujen tai joulun vieton perinteissä saattavat aiheuttaa mielipahaa ja hämmennystä. Varmasti kuitenkin vielä kurjempaa olisi, jos korona välinpitämättömyyden takia pääsisi leviämään joulunajan tilaisuuksissa. Onhan se toki nytkin mahdollista – eikä yksin meistä riippuvaista.

Tällä hetkellä meillä eletään koronan suhteen vielä perustasolla.

Lapin läänissä kokoontumiset on yleisesti rajoitettu 50:een henkeen. (Koronan kiihtymisvaiheessa 20:een.)

Epidemian ollessa perustasolla voidaan suositeltu 50:n hengen kokoontumisrajoitus ylittää, mikäli käytössä oleva tila ja tilaisuuden luonne ovat sellaiset, että turvallisuus voidaan taata.

Järjestävän tahon on valvottava, että turvavälit toteutuvat ja hyvää käsihygieniaa noudatetaan.  Maskin käyttö on suositeltavaa. Välttämätöntä silloin, jos mainittu henkilömäärä on täyttymässä.

Ehtoollista voidaan edelleen viettää, hygieniaohjeistuksia noudattaen, mutta joulukuun messuissa ei ole ristikulkuetta.

Väljyyttä joulukuun ja juhlapyhien tilaisuuksissa pidetään yllä siten, että joidenkin tilaisuuksien määrää on lisätty ja kaikkiin voi osallistua myös etäyhteydellä, sillä tilaisuudet striimataan.

• Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus järjestetään poikkeuksellisesti Pellon kirkossa siksi, että tila on suurempi, jolloin turvavälit pystytään pitämään. Pellon kirkosta lähetetään seppelpartio Turtolaan sankarivainajien hautausmaan muistomerkille.
  • Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia järjestetään 13.12. klo 15 Turtolan kirkossa, klo 16 ja 18 Pellon kirkossa.
  • Jouluaattona väljyyttä saadaan siten, että klo 13 Pellon kirkon edustalla on Jouluaaton hartaus, jossa on huomioitu perheen pienimmät. Jouluhartauden jälkeen voi käydä kirkossa ja ottaa vaikka kuvan omasta lapsesta jouluseimen äärellä. Jouluaaton jumalanpalvelukset järjestetään klo 15 Pellon kirkossa ja klo 17 Turtolan kirkossa.
  • Perinteistä Jouluaamun messua vietetään Pellon kirkossa klo 8.

Muutoksia kaikkiin suunnitelmiin saatetaan milloin tahansa joutua tekemään ja tilaisuuksia perumaan. Onneksi meillä on kuitenkin jotain pysyvää: joulu tulee joka tapauksessa ja sen ikiaikainen sanoma on sama – olivatpa ulkoiset puitteet sitten mitä hyvänsä.

Siunattua joulun odotuksen aikaa jokaiselle!