Pieni seurakunta tarvitsee yhteistyötä
Pellon seurakunnan perustehtävä on välittää Jumalan armoa sanan ja sakramenttien kautta. Seurakunta on lähimmäisenrakkauden yhteisö, joka rohkaisee luottamaan siihen, että ihmisen elämä ei ole pelkästään omien voimien varassa. Pellon seurakunta on sitoutunut huolehtimaan kaiken ikäisistä jäsenistään ja kohtaamaan heitä niin arjessa kuin juhlahetkissäkin, elämän taitekohdissa sekä kriisitilanteissa.
Sanomaa armahtavasta ja myötätuntoisesta Jumalasta eletään meillä ja maailmanlaajuisesti todeksi epävarmuuden keskellä. Takana on jo kaksi talvikautta jatkuvasti muuttuvine rajoituksineen. Koronapandemia on ravisuttanut turvallisuudentunnetta, mutta vähitellen sen kanssa opitaan tulemaan toimeen seurakunnan arjessakin. Tällaiseen pitkittyneeseen kriisiaikaan liittyy väsymyksen tunnetta, mutta myös toivon tunnetta, sillä jo nyt voidaan todeta, että monista vaikeuksista ja koettelemuksista on selviydytty. Todeksi on tullut se, että erityisesti kriisiaikana on yhdistettävä voimavaroja ja toinen toista rohkaisten katsottava valoisaan tulevaisuuteen. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että pandemian seurauksena eriarvoistuminen ja syrjäytymisen uhka ovat kasvaneet.
Kriisiaika on pakottaen opettanut seurakuntaa nopeaan reagointiin ja tiedottamiseen. Nykytekniikka on mahdollistanut osaltaan toimintakyvyn säilymisen myös poikkeusoloissa. Viestinnän lisäksi yhteydenpito seurakuntalaisiin, etätyö ja myös hartauselämä toteutuvat tarvittaessa virtuaalisestikin. Tällä digitalisaation ja uuden oppimisen tiellä on jatkettava, vaikka on selvää, ettei kaikkea elävää kontaktia voida korvata etäyhteyksin.
Turhautuminen some-maailman ja teknisten laitteiden viidakossa on koettu seurakuntatyön arjessa. Toisaalta yhä enemmän on irrotettava työntekijäresursseja yksilöiden kohtaamiseen etenkin ikääntyvien ja hajallaan asuvien seurakuntalaisten keskuudessa.
Työhyvinvoinnissa on pitkältä ajalta korjausvelkaa, joka koronan ja terveysturvallisuuden kysymysten myötä on tullut näkyväksi. Henkilöstön jaksaminen on koetuksella. Vaikka henkilöstökulut jo muutenkin ovat suhteellisesti kasvava osuus menoista, on henkilöstön työhyvinvointiin satsaamista jatkettava.
Talouden heikentyneeseen tilanteeseen ja huolestuttaviin ennusteisiin on kuitenkin välttämätöntä reagoida mittavilla säästötoimenpiteillä. Kiinteistöstrategia saadaan laadittua vuoden 2022 aikana. Se tulee olemaan laaja selvitys ja suunnitelma kiinteistöjen ylläpidosta, peruskunnostamisesta ja mahdollisista kiinteistöistä luopumisesta. Kiinteistöt ja niiden ylläpitäminen vievät merkittävän osan kokonaistaloudesta, joten niiden osalta on löydyttävä säästöjä, jotta varsinaiseen toimintaan riittää määrärahoja.
Seurakunnan puitesuunnitelma laadittiin vuosille 2022 – 28. Sen ohjenuoraksi otettiin piispa Mari Leppäsen ajatus ”Jumalaa ei voi rakastaa ohi ihmisen.” Seurakunnan toiminnassa tavoitetaan ihmisiä ja palvellaan lähimmäistä ja näin nähdään Kristus lähimmäisessä. Strategian toteutumista arvioidaan ja sen sisältöä muokataan vuosittain. Tavoitteena on tarkistaa suuntaa riittävän usein ja näin selviytyä alati muuttuvassa maastossa. Reitti hyvään tulevaisuuteen löytyy niin historiaa ja juuria kuin nykyisiä ja tuleviakin sukupolvia kunnioittaen.
Kirkon Ovet auki -strategian näkökulmasta vapaaehtoisten seurakuntalaisten vahva osallistuminen seurakunnan toiminnan toteuttamiseen on merkittävä tulevaisuuden voimavara. Meillä tämä on jo pitkään ollut osa paikallisseurakunnan perinnettä. Nyt on toimittava, jos haluamme vaalia ja uudistaa tätä arvokasta osallisuuden mallia. Se voidaan nähdä henkisenä resurssina ja koronarajoitusten ja yksinäisyyden haasteiden myötä jopa elämää tai ainakin elinvoimaa ylläpitävänä arvona, uudenlaisen yhteisöllisyyden muovaajana.
Toimintakulttuuriimme kuuluu myös halu tehdä yhteistyötä yli rajojen; kunnan, sen kulttuuri- sivistys- ja sosiaalitoimen sekä eri järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Yhteistyössä Ylitornion seurakunnan kanssa on monia mahdollisuuksia nykyisen taloushallinnon ja virastonhoidon sekä kiinteistönhoidon tukipalveluihin liittyvien toimintojen lisäksi.
On todennäköistä, että suurten rakenteellisten muutosten aika tulee pienissä pohjoisissa seurakunnissa lähivuosina. Tilannetta ja hiippakuntatason keskustelua seurataan aktiivisesti, mutta samalla toimitaan myös itseohjautuvasti yhteistyömuotojen tiivistämisessä tarpeen ja seurakunnan päättäjien tahtotilan mukaan. Vuoden 2022 aikana jatketaan toiminnallisen yhteistyön syventämistä. Yhdessä voidaan nähdä ja opetella tekemään tuttuja asioita uudella tavalla niin jumalanpalveluselämässä, kohtaavassa toiminnassa kuin seurakunnallisten palveluiden tarjonnassa.
Lähivuosina joudutaan väistämättä tekemään kipeitä karsintoja. Jaksamme kuitenkin uskoa siihen, että ihmiset eivät ole kirkkoa (ja sen seiniä) varten, vaan kirkko on ihmistä varten.
Riittaleena Tuomi
kirkkoherra
Talousarvio ja toimintasuunnitelma 2022