Pieni seurakunta tarvitsee yhteistyötö
Pellon seurakunnan perustehtävä on välittää Jumalan armoa sanan ja sakramenttien kautta. Seurakunta on lähimmäisenrakkauden yhteisö, joka rohkaisee luottamaan siihen, että ihmisen elämä ei ole pelkästään omien voimien varassa. Pellon seurakunta on sitoutunut huolehtimaan kaiken ikäisistä jäsenistään ja kohtaamaan heitä niin arjessa kuin juhlahetkissäkin, elämän taitekohdissa sekä kriisitilanteissa.
Sanomaa armahtavasta ja myötätuntoisesta Jumalasta on seurakunnassamme eletty todeksi jopa traagisella tavalla. Isoja muutoksia ja hyvästelyjä on viranhaltijoiden suhteen ollut tiheään tahtiin. Lisäksi ikärakenteesta johtuva hautaan siunaamisten määrä on niin suuri, että se määrittää työntekijöiden normaalia arkea hyvin hallitsevasti. Tällaisen ”luonnollisen vähenemisen” merkitys on mittava myös taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden kannalta.
Vuodelle 2020 oli ykköstavoite saada eheä, tasainen työskentelyrytmi niin hallintoon kuin toimintaankin. Tämä jäi kuitenkin haaveeksi, sillä uusi hyökyaalto oli tulossa. Ensin koronapandemia pysäytti, ja sitten opetti kriisinhallintaa, epävarmuuden sietämistä sekä nopeaa reagointia ja tiedottamista jatkuvasti muuttuvien ohjeiden viidakossa.
Seurakunnan työntekijät ovat osaavia, yhteiseen työnäkyyn sitoutuneita ja laaja-alaiseen työotteeseen kykeneviä. Henkilöstön työhyvinvointi on kuitenkin koetuksella. Henkilöstökulut ovat nykyiselläkin työntekijämäärällä suhteellisesti kasvava osuus menoista. Kun talouden näkymät koronan myötä ovat vielä aiemmista ennusteistakin heikentyneet, niin tilanteeseen on välttämätöntä reagoida mittavilla säästötoimenpiteillä. Oleellinen kysymys on, mistä ja miten säästämme ja mikä on riittävän laaja ”säästämisen toimintasuunnitelma”. Toiminnan määrästä ja / tai laadusta ei olla ensisijaisesti valmiita tinkimään. Perusteena on se, että jo nyt teemme melko pienillä toimintamäärärahoilla suhteessa paljon, eli tavoittavuus ja kohtaamisten määrä on suuri. Seurakunnalla on lakisääteisiä toimintoja, kuten hautaaminen ja hautausmaiden ylläpito, jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten sekä rippikoulun järjestämien, joiden takaamiseksi on oltava riittävä määrä osaavaa henkilöstöä.
Vapaaehtoisten seurakuntalaisten vahva osallistuminen seurakunnan toiminnan toteuttamiseen on osa arvokasta paikallista perinnettä. Toimintakulttuuriimme kuuluu myös halu tehdä yhteistyötä yli rajojen; seurakunnan työmuotojen välillä, yhteistyössä kunnan, sen kulttuuritoimen, eri järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Mikään edellä mainituista ei kuitenkaan tuo tarvittavia säästöjä. Toki yhteistyöllä ja vapaaehtoisuudella on oma suuri arvonsa, ja ne voidaan nähdä henkisinä resursseina.
Yhteistyö naapuriseurakuntien kanssa on laaja teema, jota myös voidaan lähestyä kysyen, mitä hyötyä tai millaisia säästöjä sen avulla saavutetaan. Talous- ja henkilöstöhallintoa hoidetaan edelleen Kirkon palvelukeskuksen kautta ja yhteistyössä Ylitornion seurakunnan kanssa. Yhteistyö Ylitornion kanssa mahdollistaa laajemminkin taloushallintoon ja virastonhoidon sekä kiinteistönhoidon tukipalveluihin liittyvien toimintojen yhtenäistämistä ja esim. vuosilomien sijaistuksia.
Myös toiminnallisen yhteistyön mahdollisuuksia seurakuntien välillä kartoitetaan (esim. työalakohtaiset tiimitapaamiset, leirien yhdistämiset jne.). Merkittäviä taloudellisia säästöjä tällaisella ei saavuteta, mutta innovatiivisuudelle ja innostukselle yhteistyö tarjoaa aina mahdollisuuden.
Ylitornion, Pellon ja Kolarin seurakunnat toteuttivat yhdessä juuri ennen koronakriisiä henkilöstölle ja luottamushenkilöille suunnatun yhteistyö- ja rakennemuutoskyselyn. Sen tulos oli myönteinen yhteistyön jatkamisen, ja jossain määrin myös syventämisen, suhteen. Ylitornion seurakunta on päättänyt pyytää Pellon ja Kolarin seurakuntia mukaan yhtymäselvitykseen ja yhteistyön kehittämiskeskusteluihin sekä pyytää Oulun tuomiokapitulia nimeämään selvityshenkilön Ylitornion, Pellon ja Kolarin seurakunnille seurakuntayhtymäselvityksen tekemistä varten. Näiden kysymysten äärellä Pellon seurakunta on talousarviovuonna 2021.
Pellon seurakunnan kirkkovaltuusto on nimennyt strategiatoimikunnan, jonka tehtävänä on toimintavuoden marraskuuhun mennessä laatia puitesuunnitelma vuosille 2022 – 2028. Kiinteistöt ja niiden ylläpitäminen vievät merkittävän osan kokonaistaloudesta, joten niiden osalta on löydyttävä säästöjä, jotta varsinaiseen toimintaan riittää määrärahoja. Puitesuunnitelman osana ja ohessa tehdään kiinteistöstrategia, joka on laaja selvitys ja suunnitelma kiinteistöjen ylläpidosta, peruskunnostamisesta ja mahdollisista kiinteistöistä luopumisesta.
Seurakunnan perustehtävään sidotun toiminnan jatkuvuus tulee taata, mutta sen lisäksi toimintaa pitää myös kehittää, muokata ja hioa, jotta kotiseurakunta ja sen jäsenyys koettaisi yhteiskunnan ja paikkakunnan muutosten keskellä edelleen merkityksellisenä. Niukkenevien resurssien tulevaisuudennäkymän ei tarvitse herättää pelkoa, vaan ennemminkin avoimuuden tahtotilaa ja innostusta nähdä ja tehdä tuttuja asioita uudella tavalla. Yhdessä on kysyttävä, käytämmekö resursseja parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan seurakuntalaisten tarpeisiin. Mikä on välttämätöntä, syvää ydintä ja aarretta ja mitä sen esillä pitämiseen tarvitsemme? Mikä on sellaista, mistä voimme luopua ilman, että menetämme jotain ainutlaatuisuudestamme?
Riittaleena Tuomi
vt. kirkkoherra
Talousarvio ja toimintasuunnitelma 2021