Syksyn kuulumisia

12.10.2020 16.07

Suositus on, että edelleen henkilömäärä suhteutetaan 1 – 2 metrin turvavälein kuhunkin tilaan sopivaksi. Pellon kirkossa voi olla läsnä n. 100 ja Turtolan kirkossa n. 50 henkeä. Kaikkialla noudatetaan hyvää käsihygieniaa. Lievissäkin flunssan oireissa on pysyteltävä kotona ja toimittava etäyhteyksin.

Syksy on saatu kulkea turvallisissa puitteissa. On kiitollinen mieli siitä, että meidän kotiseudullamme on jaksettu noudattaa – uudeksi, normaaliksi tavaksi opittuja – ohjeita turvaväleistä ja hygieniasta. Taustalla on varmasti myös se kipeä muisto keväästä ja niistä, jopa osin murheellisista tilanteista, joihin eristyksissä oleminen johti. On kuitenkin aika varmaa, että täällä meillä on kaikkinensa pärjätty oikein hyvin poikkeusvuoden kohtaloissa. Läheisten huomioiminen, ruuhkattomuus, puhdas ilma ja luonnonantimet sekä mahtavat liikuntamahdollisuudet maailman kauneimmissa maisemissa ovat asioita, joita varmasti osataan arvostaa entistäkin enemmän.

Seurakunnan syyskauden toiminta - jumalanpalvelukset, hartaudet, piirit ja kerhot ovat kulkeneet syksyn ajan lähes normaaliin tapaan. Lisäksi moniin tilaisuuksiin on tullut etäyhteysmahdollisuus.

Koska keväällä jouduttiin yhtäkkiä tekemään tuo kuuluisa ”digiloikka” ja opeteltiin striimauksen (= livevideolähetys internetin välityksellä) erinomaisen käytännöllinen taito, on nyt helppo todeta, että striimaus on tullut jäädäkseen. Eihän se kaikkea korvaa; ihminen tarvitsee toista ihmistä, lähikontaktia, elävää yhteyttä, ja esimerkiksi ehtoollisen nauttiminen ei ole virtuaalisesti mahdollista. Osallisuudelle ja monenlaisiin tapahtumiin osallistumiselle on kuitenkin tullut varteenotettava vaihtoehto. Viikko toisensa jälkeen voi ilolla todeta, että kotikirkkomme jumalanpalveluksissa on normaalin, runsaanlaisen väkimäärän lisäksi etäyhteydellä mukana moninkertainen joukko. Rukous ja yhteys eivät tunne rajoja!

Tänä vuonna juhlapyhien viettoon saadaan tarvittavaa väljyyttä siten, että tilaisuuksia lisätään ja striimataan.

Pyhäinpäivän jumalanpalvelukset 31.10.

• klo 12 Turtolan kirkossa sanajumalanpalvelus, seurakunnasta poisnukkuneiden Turtolaan haudattujen muistaminen. Tilaisuus striimataan.
  • klo 16 Pellon kirkossa sanajumalanpalvelus, kaikkien seurakunnasta poisnukkuneiden muistaminen. Tilaisuus striimataan.
  • klo 18 Pellon kirkossa pyhäinpäivän iltamessu, kaikkien seurakunnasta poisnukkuneiden muistaminen.

Kynttilöiden lisäksi pihoilla ja ikkunoilla syttyy syksyn edetessä monenlaisia valoja . Ne tuovat iloa ja valoa pimeimpään vuodenaikaan ja samalla kertovat tuikkeellaan toivosta, kenties myös kaipauksesta.