Koronarajoitukset maaliskuun aikana

28.2.2021 17.18

Pellon kunnan ohjeistuksia noudattaen myös seurakunnan toiminnassa on voimassa 6 hengen kokoontumisrajoitus 28.3. saakka

Lapin sairaanhoitopiirissä on siirrytty koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Pellon kunnan ohjeistuksia noudattaen myös seurakunnan toiminnassa noudatetaan 6 hengen kokoontumisrajoitusta maanantaista 1.3. alkaen aina 28.3. saakka. Kokoontumisrajoitus koskee yleisö- ja yksityistilaisuuksia. Maskin käyttö ja turvaväleistä ja käsihygieniasta huolehtiminen kuuluvat sekä järjestävän tahon että jokaisen seurakuntalaisen velvollisuuksiin. Pienissäkin flunssan oireissa tulee hakeutua välittömästi koronatestiin sekä ennen testituloksen saamista omaehtoiseen karanteeniin.

Kirkkoherranvirasto

Viraston asiakaspalvelu ohjataan hoitamaan pääsääntöisesti etäyhteyksin puhelimitse ja sähköpostilla. Maaliskuun aikana suositellaan varaamaan etukäteen aika välttämättömään virastolla asiointiin. Toimistosihteerin tavoittaa parhaiten ti, ke, to klo 10 – 14.

Jumalanpalvelukset

28.2. – 28.3. toimitetaan jumalanpalvelus ilman läsnä olevaa seurakuntaa, eli ainoastaan etäyhteyksin, seurakunnan Facebook-sivun kautta.

Työntekijöiden lisäksi jumalanpalvelusta voi olla toteuttamassa seurakuntalaisia. Palvelutehtäviin kutsutaan harkinnan ja tilanteen mukaan siten, että kuuden hengen raja ei ylity.

Jumalanpalveluksen jälkeen kirkon ovet ovat avoinna tunnin ajan klo 11-12, jolloin on mahdollisuus ehtoollisen nauttimiseen ja hiljentymiseen. Työntekijöistä on silloin paikalla pappi ja suntio. Suntio huolehtii turvallisuusohjeiden noudattamisesta. Piispa on antanut seurakunnilla ohjeet poikkeusajan ehtoollisen viettämisestä.

Kirkolliset toimitukset

Kirkollisissa toimituksissa noudatetaan lähtökohtaisesti samoja kokoontumisrajoituksia kuin jumalanpalveluksissa. Kuitenkin edelleen on voimassa kehotus noudattaa pastoraalista harkintaa erityisesti hautaan siunaamisen, mutta myös muiden kirkollisten toimitusten osalta.

Hautaan siunaamisissa voivat olla mukana kaikki lähiomaiset, vaikka kokoontumisraja ylittyisi. On kuitenkin huomioitava, että lähiomainen todella tarkoittaa vain lähiperheen jäseniä: leski, lapset /lastenlapset, vanhemmat (ja sisarukset, jos on kyse saman perheen alaikäisistä lapsista).

Jos pienen saattoväen joukossa ei ole riittävästi kantajia, voivat omaiset pyytää ulkopuolisia kantajia. He voivat odottaa siunaustoimituksen ajan kirkon sivutiloissa ja olla läsnä vain kantamisen ajan. Kirkollisessa toimituksessa paikalla olevia seurakunnan työntekijöitä tai ulkopuolisia kantajia ei tarvitse laskea kokoontumisrajan piiriin.

Hautaan siunaamisen voi striimaata suljettuun ryhmään (asiasta sovitaan Viihdeväylän / Kalervo Vanhan kautta) tai tilaisuuden voi videoida.

Kiihtymisvaiheen aikana seurakunnan työntekijät eivät pääsääntöisesti osallistu muistotilaisuuksiin. Vaihtoehtoisesti pappi tai kanttori voi kuitenkin osallistua lyhyen ajan muistotilaisuuden alussa.

Kasteiden osalta perheille suositellaan, mikäli mahdollista, kastetta kirkossa tai muissa seurakunnan tiloissa.

Toimituskeskustelut käydään seurakunnan tiloissa tai puhelimitse.

Muu toiminta

Lasten- ja nuorten kokoava toiminta voi alkaa talvilomaviikon jälkeen samassa tahdissa kuin kunta ilmoittaa eri ikäryhmien toiminnan alkamisesta.

Aikuisten kokoava toiminta on tauolla maaliskuun loppuun. Pienryhmätoiminnasta, jossa on n. 6 henkeä, sovitaan tapauskohtaisesti.

Hartausvierailuja ei tehdä palveluasumisen yksiköihin kokoontumisrajoituksen aikana. Seurakunnan työntekijää voi pyytää käymään keskustelemassa ja myös yksityistä ehtoollista antamassa, jos koronatilanne ja hoitavan tahon ohjeet sen sallivat.  On myös hyvä muistaa, että seurakunnan työntekijöitä saa mielellään hoksauttaa siitä, jos tietää, että kohtaa­mistamme tai puhelinsoittoa erityisesti kaivataan. Kenenkään ei soisi jäävän yksin.

Kaikkien rajoitusten ja ohjeiden tarkoitus on taata mahdollisimman turvalliset olot koronan selättämisen eri vaiheissa. Yhdessä jaksamme vielä - sen moneen kertaan koetellun sisukkuuden avulla ja hyvään Jumalaan turvaten!