Tiedote rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta

6.5.2020 15.06

Myös seurakunnassa päästään purkamaan rajoituksia.

Tämä viikko on tuonut tuulahduksen siitä, että elämä vielä joskus palautuu normaalioloihin.

Sitä emme vielä tiedä, kuinka pitkään eletään välivaihetta, emmekä sitä, millainen lopulta tulee olemaan "uusi normaali".

Kirkkoherranvirasto alkaa 14.5. toimia normaalisti niin, että asioida voi aukioloaikoina ti, ke, to klo 10 - 14. Tietysti  edelleen palvellaan myös etäyhteyksin.

Kauan kaivattu muutos tulee 1.6. olemaan se, että kirkon ja toimitilojen ovet voidaan taas avata ja alkaa viettää yhteiseloa muutenkin kuin virtuaalisesti. Riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen suhtaudutaan edelleen vakavasti ja ohjeistuksia noudattaen. Seurakunta tukee riskiryhmiin kuuluvia jatkamaan kohtaamisten välttämistä, mutta kuitenkin niin, että jokaisen omalle harkintakyvylle annetaan tilaa.

Jumalanpalvelusten livelähetyksiä jatketaan myös 1.6. jälkeen, joten osallistuminen kotikirkon jumalanpalveluksiin ja hartaushetkiin on aina tavalla tai toisella mahdollinen.

Hallituksen toimien ja tiedotustilaisuuden pohjalta piispat ohjeistivat 5.5. seurakuntia kokoontumisrajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta seuraavasti:

Enintään 50 hengen jumalanpalveluksia ehtoollisineen voidaan kesäkuun alusta alkaen toteuttaa kirkkotilassa läsnä olevan seurakunnan kanssa.

Kaikissa kirkollisissa toimituksissa ja seurakunnan muissa tilaisuuksissa noudatetaan 50 hengen kokoontumisrajoitusta. Mikäli käytettävissä oleva tila on pieni, väkimäärää voidaan joutua rajaamaan alle 50 hengen. Ohjeistuksissa painotetaan myös, että osanottajien turvallisuus tulee varmistaa mm. huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta.

Yön yli kestävää leiritoimintaa suositellaan aloitettavaksi vasta juhannuksen jälkeen, jotta poikkeusajan järjestelyihin jää riittävästi aikaa.

Pellon seurakunnan rippikoululeiri oli suunniteltu pidettäväksi 8. - 14.6., jolloin konfirmaatio olisi ollut 28.6. Tuolloin voimassa oleva poikkeusjärjestely, joka sallii 50 henkilön läsnäolon, olisi tarkoittanut, että konfirmaatiomessussa olisi voinut olla korkeintaan yksi vieras jokaisella konfirmoitavalla nuorella.

Jotta turvallisuus säilyisi ja konfirmaation sekä rippijuhlien järjestämiseen olisi suotuisammat olosuhteet, on päätetty toteuttaa leirijakso kahdessa osassa ja konfirmaatiopäivä 9.8. (sopivasti ennen koulun alkua). Päiväleirijakso toteutetaan 9. - 11.6. ja viiden vuorokauden leirijakso II 3. - 7.8.

On valitettavaa, että meillä ei (niin kuin ei millään taholla) voi olla täyttä varmuutta siitä, miten koronaepidemiatilanne ja siihen liittyvät valtakunnalliset rajoitukset ja ohjeistukset vielä muuttuvat. Se on kuitenkin varmaa, että myös tänä vuonna jokainen rippikoululainen saa rippikoulun käytyä ja konfirmoidaan - vaikka sitten erityisjärjestelyin.