Lääninrovasti toi puisen puunlehden

Kirkon juhla koronan varjossa

1.4.2020 11.10 Turtolan kirkon juhlamessun kahvitilaisuus, lääninrovasti toi puisen puunlehden.

Pertti Gammelinin kirjoitus

- ajalta jolloin vielä saatiin kokoontua, messuun ja kirkkokahveille

Kirkon juhla koronan varjossa

200 vuotta on pitkä aika. Sen verran on kuitenkin kulunut päivistä, jolloin Turtolan pitäjään saatiin kirkko. Kirkko rakennettiin samalle jokitörmälle, missä nykyinenkin kirkko seisoo.

Aurinko antoi lämmintä valoaan Turtolan kirkon etelänpuoleisista ikkunoista, kun seurakunta kokoontui 15.3. sunnuntain jumalanpalvelukseen, messuun. Lehden kirkolliset ilmoitukset kertoivat vaatimattomasti myös kirkkokahveista. Päivittäin tulevien koronaohjeiden mukaan ohjelmia kirkossakin oli sopeutettava. Sunnuntaina oltiin kuitenkin juhlassa. Ristikulkue nuoren Valtterin johdattamana saapui, musiikki soi Hanna-Maria kanttorin johtamana. Kaikki oli valmiina ja jatkui normaalisti. Riittaleena kirkkoherra toimi liturgina ja vanha rovasti Paavo jakoi sanan rieskaa saarnassaan. Pieni lauluryhmä juhlisti messun kulkua.

200 vuotta on pitkä aika. Tuota ajan pituutta pohti kunnanjohtaja Eero Ylitalo:” Mutta kun se palastellaan vaikka sukupolvien lukumääräisiin osiin, tai merkittäviin tapahtumiin, se ei enää tunnukaan niin pitkältä ja kaukaiselta.”  Tuohon ajanjaksoon sisältyy kansakuntamme kannalta hyvinkin suuria koettelemuksia mm 1860 -luvun nälkävuodet, joiden seurauksena lähes 200000 suomalaista menehtyi nälkään. Seuraavan vuosisadan ensimmäisen puoliskon sodat koettelivat ankarasti.

Eero Ylitalon pohdinnan mukaan elämme jälleen aikaa, joka tulee jäämään hyvin merkittävänä ilmiönä historian lehdille. Kaikesta kehityksestä lääketieteen, tiedonkulun ja tekniikan aloilla, olemme nyt korona- epidemian edessä voimattomia.

Kunnanjohtaja korosti yhteisöllisyyden merkitystä vaikeiden tilanteiden edessä, itsekkyydestä luopumista. Eero siteerasi presidentti Sauli Niinistöä: Hän kehotti meitä suomalaisia ottamaan toisistamme fyysistä etäisyyttä mutta samalla myös lähestymään ”henkisesti”

Lääninrovasti Matti Salminen toi kirkkokahveille entisen emäseurakunnan Ylitornion tervehdyksen. Hän kertoi keskustelusta, jossa häneltä kysyttiin: ” Onko nyt tilanne, jota emme voi hallita?”  Ylitornion kirkon sakastin oven yläpuolella on teksti: ” Te olette kalliisti ostetut.” Tällä lauseella Matti evästi paikallaolevaa seurakuntaa olemaan rohkeasti kristittyjä, rukoilemaan ja auttamaan toisia. Hän oli haastanut Ylitornion seurakuntaa ottamaan käytännöksi rukoilla joka maanantai kello 18-19 välisenä aikana kodeissaan. Eikä kuulemma haittaa vaikka vieraitakin olisi mukana. Hän ei myöskään panisi pahakseen, vaikka pellolaiset ottaisivat tavan omakseen.

Kalervo Aska kertoi käyttäneensä oman esityksensä tukena eri tutkijoiden ja kirjoittajien teoksia.

Kirkolla oli vaikuttava asema yhteiskunnassa. Lait ja asetukset kuulutettiin kirkossa. Tämän johdosta Venäjän keisari päätti rahoittaa kirkkojen rakentamista. Toki siihen oli käytettävä myös paikallisten ihmisten ponnisteluja. Kirkot toimivat uuden vallan symboleina ja pehmittivät kansan suhdetta keisariin. Kirkolla oli siis monenlaista tilausta tuossa ajassa. Hannes Leinonen mainitsee Turtola-Pello pitäjänkirjassaan suuren hengellisen tarpeen edellisen vuosisadan herätysliikkeiden ansiosta. Väki halusi oman kirkon ja papin.

Paikallisista merkkimiehistä Kalervo mainitsi Nils Ekströmin, Vestolan Herran. Hän oli suuressa roolissa kirkon saamiseksi Turtolaan. Hän myös johti rakentamista. Myöhemmistä vaikuttajista esille nousivat talonpojat Heikki Lauri ja vielä myöhemmin Akseli Matti. Molemmat olivat lestadiolaisen herätysliikkeen vahvoja miehiä, mutta olivat myös hyvin kirkollisia.

Seurakunnan yhteiskunnallinen merkitys konkretisoituu 200 vuotta vanhassa kirkon arkussa, jossa säilytettiin seurakunnan rahavarat, erikseen köyhäinkassa ja sairaskassa. Arkku on nähtävillä nykyisessä kirkossa vanhan kirkon pienoismallin vieressä.

Kaikissa puheenvuoroissa yhteisenä nimittäjänä oli yhteisöllisyys ja yhteistyö. Sen toivottiin kaikkien puhujien suulla laajentuvan ja tiivistyvän. Kuten kunnanjohtaja Eero Ylitalo toivotti:” Voimia meille kaikille.

Pertti Gammelin