Rovasti Paavo Korteniemi Paavo Korteniemi syntynyt 17.08.1942, Pellon pappina 1972-2003, Tornion lääninrovastina 1983-2003, Murmanskin luterilaisen seurakunnan pappina 2005-2010, avustavana asiantuntijana 2002-2019.

Rovasti Paavo Korteniemi täyttää 80 vuotta

2.8.2022 17.33

Syntymäpäiviä vietetään Pellossa hengellisten tapahtumien merkeissä 10. - 17.8.2022 teemalla Nyt ihmettelen tässä!

Sukuni pellolaiset juuret ovat vuodessa 1585. Pappi Outhier on kuvannut kirjassaan Matka Pohjan perille Korteniemen kartanon Maupertuisin matkalla 1736-37. Siihen liittyy mahtava kulttuurihistoriallinen perintö. Isäni äiti, Greta Matilda, Tiltaksi kutsuttu, oli Muonion Anttiloita, Salkkolaisia. Ämmiltä sain vahvan hengellisen perinnön, jonka hän oli imenyt lapsena meän kristillisyydessä.

Äitini syntyi Konttajärvellä Mäki-Vittikossa. Isän puolelta juuret olivat Matinlompolon ja Sirkan suvuissa. Äitinsä liittyi erityisesti laajoihin kolarilaisiin Nivan ja Pasman sukuihin.

Isäni kodissa syntyi 15 lasta, joista osa kuoli varhain. Isä osallistui 17-vuotiaana vapaussotaan sekä toimi suojeluskuntalaisena. Lapsena ihmettelin, että isä oli voittanut yhtenä päivänä viisi hopealusikkaa. Ymmärsin myöhemmin isän kannustuksen urheiluun ja partioon.

Konttajärvellä oli vahva hengellinen ja valistuksellinen perinne. Äiti oli haaveillut kauppakoulua. Se oli mahdottomuus, mutta ovi avautui piiaksi Pelloon, vuoroin navetassa ja pirtissä. Vielä ehtoopäivinä hän kiitteli Mäkikyrön opettajaa opastuksesta ja Purasen herraskaisia monipuolisesta avusta.

Kasvoin maalaistalossa, jossa avautui mahdollisuus yhteiskouluun. Monet arvioivat minun jatkavan pienviljelijänä, itse toivoin ovea seminaariin tai metsäopistoon. Koin yllätykseksi pääsyni Tornion lukioon. Se avasi minulle myös Jumalan viitoittaman tien henkilökohtaiseen uskoon ja pappistielle.

Opiskeluaika merkitsi myös aviopuolison löytymistä. Anjan äidin juuret olivat minua vahvemmin pellolaissuvuissa. Saimme neljä lasta ja heidän välityksellä 12 lastenlasta. Anjan aika täyttyi pian kultahäiden jälkeen.

Tornionlaaksolaisen perinteen mukaan kristitty voi ”lesken vuoden” jälkeen pyytää Herralta aviopuolisoa. Tunsimme Lailan kanssa toisemme, ja vihkiydyimme avioliittoon. Se on merkinnyt itselleni voimaantumista. Olen saanut palvella pappina vielä Pellossa, Ruotsin Tornionlaaksossa ja Murmanskissa.

Olen oman pappisnäkyni työssä sovittanut saarnavirteeni. Jumala tekee työn, itse tahdon palvella.

Oi armon Pyhä Henki, tee työsi voimallas

ja voita syntisiä/ sun laumaas saarnallas.

Elävä usko anna, kiinnitä Jeesukseen.

Ne joissa työsi aloit, sä auta taivaaseen.

(virsi 212: 3)

Lahjatoive

Kiitos vuosikymmenien yhteisestä taipaleesta ja kaikista lahjoista. Toivon, että syntymäpäivääni muistavat ohjaavat lahjan juhlatilille.

FI34 5640 0220 4144 32   PK-Media Oy.

Varat ohjaan yhteishyvään, Raamattu- ja lähetystyöhön sekä pellolaisten nuorten virike- ja opintotoimintaan.

Tervetuloa mukaan yhteisiin tapahtumiin!

Keskiviikkona 10.8.

klo 11 Pellon kirkko ja koulukeskus,  ”Veljeä ei jätetä” - veteraanit ja sotaorvot

Jukka Paarma, Pauli Kantomaa, Mikko Virrankoski, Heikki Karhu, Tarja Ylitalo, sotilassoittokunta

Perjantaina 12.8.

klo 11 Fredens kyrka ja Helmi – Ruotsin Pello, ”s’oon valehtelematon tosi” - seminaari

Laestadiuksesta Lassinanttiin, Hannu Mustakallio, Tapani Erämaja, Stefan Aro, Allan Lehto

Lauantaina 13.8.

klo 12 Meän opinahjo, ”Eväät Pellosta, kalastuksen pääkaupungista”

Paavo ja Osmo Lipponen, Teuvo Niva, Eero Ylitalo

Sunnuntai 14.8.

Klo 10 Pellon kirkko, messu , ”Sinä, Herran palvelija”- Väylän papit ja palvelijat

Vesa-Pekka Koivuranta ja Martti Puontila

klo 13-16 seurat kodeissa ja tiloissa, ks myöhempää listaa.

klo 18 lähetystilaisuus Pellon kirkkopiha (kirkko), ”Hyvästi, oma napa

Aleksander ja Anja Voltshok, Liisa Alanne, Tarmo Tuomenharju

Keskiviikko 17.8.

klo 9  Hellandintieltä Maupertuisin askelissa Pohjan perillä.

Niemivaara, Ajankijärvi, Kittisvaara

Veli-Markku Korteniemi, Kalervo Ylisaukko-oja

klo 17 Kylänsaari, lähtö Laskutie, venekuljetus

Maastoon tiettömään”, suunnistus ja Miespolvet vuorollaan”, iltanuotio

Mauri Huusko, Tuomo Korteniemi, Emmaleena Havela

Johto ja ilmoittautumiset:                                                                                               Paavo Korteniemi   puh 0500 992 960  paavo.korteniemi@gmail.com

Sunnuntaina 14.8. seurat

Kello 13 - 15

TURTOLA, KARPINPÄÄ, Lasse ja Oili Pakisjärvi

LEHMIVAARA, MÄMMILÄ, Timo ja Anni Enbuska

PELLO, Isoranta, Markku ja Silja Nikka

ORAJÄRVI, Karhunkuru, Seppo ja Maija-Liisa Pakisjärvi

SAUKKORIIPI, Kotariipi, Perävaarantie 2

LANKOJÄRVI, Kiekerö, Länsipuolentie 31

Kello 14 -16

JUOKSENKI, RATASJÄRVI, Aimo ja Leila Uusitalo

LAMPSIJÄRVI, YLIPÄÄ, Timo ja Mirja Romakkaniemi

SIRKKAKOSKI, Sisu, koulu, Länsipuolentie 100

KONTTAJÄRVI, Kumpula, Anni Lintulahti

RUUHIJÄRVI, Takapalo, Maire Kallo

RATTOSJÄRVI, NUASJÄRVI, Ukkonen

JARHOINEN, NAAMIJOKI, Sami ja Pauliina Koskenniemi

PELLO, Rukoushuone Kauppatie 15

TURTOLA, srkkoti, Torniontie 134

VÄYLÄNMUKKA, Fredens kyrka, Pellovägen 222

Puhujina ja laulun johtajina

Väylän papit, Pellolaisjuuriset ja Pellossa toimineet työntekijät sekä nykyiset hengellisen työn                      vastuunkantajat.

Sinua siunata tahdon!