Kirkkovaltuusto pohti seurakunnan taloutta

20.1.2017 10.30

Pellon seurakunnan kirkkovaltuusto piti vuoden viimeisen kokouksen Pellon seurakuntakodilla marraskuun 21. päivänä. Kokouksen esityslistalla oli vuoden 2017 talousarvio ja toimintasuunnitelma, sekä vuosien 2017-2019 taloussuunnitelma.

Talousarvio hyväksyttiin kirkkoneuvoston esityksen mukaisesti 82.552 euroa alijäämäisenä. Seurakunnan kirkollisvero on edelleen 1,6 prosenttia, ja toiminnan määrä pyritään pitämään edellisten vuosien tasolla. Merkittävänä toiminnallisena asiana suunnitelmassa on uskonpuhdistuksen merkkivuoden huomioiminen.

Talousarvion toimintatuotot ovat 93.333 euroa, toimintakulut 772.213 euroa ja toimintakate -378.880 euroa. Verotulot ovat 690.000 euroa ja vuosikate -52.130 euroa. Poistot ovat 30.422 euroa.

Seurakunnan suurin yksittäinen menoerä on henkilöstökulut, 458.853 euroa, joka on 59 prosenttia toimintatuotoista. Sitten tulevat palveluiden ostot 169.339 euroa (22 %) ja aineet ja tarvikkeet 96.090 (12 %), jossa on mukana myös seurakunnan sähkönkulutus, 24.810 euroa. Sähkönkulutukseen suuruuteen vaikuttaa mm. kiinteistöjen lämmitys. Avustuksia seurakunta antaa 27.900 euron edestä ja muut toimintakulut ovat 11.131 euroa. Lainaa seurakunnalla ei juuri enää ole, ja ylijäämätilillä rahavaroja on 686.428 euroa.

Vuonna 2017 talousarviota kasvattaa erityisesti kiinteistöissä tehtävät korjaukset. Pellon kirkon ikkunat maalataan, räystäille asennetaan sadevesikourut, Pellon seurakuntakodin sadevesijärjestelmä uusitaan, Turtolan hautausmaan sähköistystä parannetaan, Turtolan kirkon eteisen seinät maalataan, ja ulkoraput korjataan. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi sankarivainajien hautamuistomerkit nostetaan ylemmäksi ja niiden tekstien maalaus uusitaan.

Kokouksen loppupuolella käydyssä keskustelussa kirkkovaltuusto pohdiskeli seurakunnan tulevaisuutta ja taloutta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilinpäätöksen tulos on ollut neljä kertaa negatiivinen ja kuusi kertaa positiivinen. Selvää on, että verotulot tulevat pienenemään jäsen- ja väkimäärän pienenemisen myötä. Keskustelussa todettiin, että seurakunta pärjää ehkä 10 vuotta hyvin omillaan nykyisellä kiinteistö- ja henkilöstömäärällä, mutta sitä kyseenalaistettiin, että onko se järkevää seurakunnan edelleen pienentyessä. Esimerkiksi kirkkorakennuksista luopuminen ei tunnu järkevältä, ja myös seurakuntakotien kohtalosta keskusteltiin vilkkaasti. Kirkon ja rovastikunnan yhteistyöhankkeiden ei ole nähty erityisesti hyödyttävän pientä, syrjäistä seurakuntaa. Pellon kuitenkin tulee liittyä ensi vuoden alusta henkilöstö- ja taloushallintoa hoitavan Kirkon palvelukeskuksen jäseneksi. Ja myös kirkonkirjojen pitoa yhteistyönä hiippakunnan alueella selvitetään. (MP)