Seurakunnan historia

Kun kappeliseurakunta oli perustettu Turtolaan 1800 luvun alussa, ryhdyttiin toimiin kirkon rakentamiseksi. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1815, ja vuonna 1818 valmistui hirsistä tehty, punaiseksi maalattu ristikirkko. Sen eteläpuolella oli matala tapuli. Turtolan seurakunta itsenäistyi omaksi seurakunnakseen vuonna 1894. Turtolan toistasatavuotinen kirkko tuhoutui Lapin sodassa lokakuun 16. päivänä 1944. Samana päivänä tuhoutui myös Pellon vanha kirkkotupa, joka oli rakennettu 1734.

Kun sodan jälkeen palattiin evakosta, päätti kirkkovaltuusto ryhtyä rakennuttamaan uutta kirkkoa entisen paikalle. Pellon kyläläiset valittivat päätöksestä, ja vedoten kylän asukasluvun ja merkityksen kasvuun esittivät, että kirkko rakennettaisiin Pelloon.

Valtioneuvosto kumosi kirkkovaltuuston päätöksen ja määräsi kirkon rakennettavaksi Pellon kylään. Silloin Turtolan ja Juoksengin kylien asukkaat tekivät aloitteen, että myös entisen kirkon paikalle rakennettaisiin kirkko tai ainakin rukoushuone. Kirkkovaltuusto tekikin asiasta päätöksen, ja sille saatiin asianmukainen vahvistus. Näin molempiin kyliin valmistui oma kirkko elokuussa 1953. Varat kirkkojen rakentamiseen saatiin suureksi osaksi Amerikan luterilaisten kirkkojen lahjoituksena sekä kirkkohallitukselta. Turtolan seurakunnan nimi vaihdettiin Pellon seurakunnaksi 1.1.1975.

Lähteet: Hannes Leinonen, Turtola - Pello pitäjänkirja, Tampereen Kirjapaino Oy 1958. Paavo Korteniemi, Kotikirkot 50 vuotta, Pohjan Väylä Oy 2003. Et al.

Pellon kirkko.