Häät

Oletteko suunnittelemassa avioliittoa? Tässä ohjeita hääjärjestelyihin Pellon seurakunnassa.

Ensinnäkin: Häät voi olla itsenne näköinen, pieni tai suuri juhla. Tärkeää on, että teette sen puhtain sydämin, Kaikkivaltiaan kasvojen edessä. Siksi riemuitsen, että olette valinneet itsellenne kirkollisen avioliittoon vihkimisen; pidettiinpä se kirkossa, kotona, luonnon helmassa tai muualla. Jos mielitte naimisiin kirkossa, kannattaa se varata hyvissä ajoin kirkkoherranvirastosta. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Ennen avioliittoon vihkimistä on toimitettava avioliiton esteiden tutkinta. Sitä voitte käydä pyytämässä kirkkoherranvirastossa tai maistraatissa, kuitenkin viimeistään viikkoa ennen avioliittoon vihkimistä. Todistus on voimassa neljä kuukautta. Ns. kuulutusten yhteydessä seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta. Tällöin olette erityisesti tervetulleita jumalanpalvelukseen.

Vihkitoimituksen kulusta sovitaan tarkemmin vihkipapin kanssa ja sitä voidaan myös harjoitella. Vihkivä pappi ottaa teihin yhteyttä häitä edeltävällä viikolla, jolloin voidaan sopia vihkiharjoituksen ajasta ja vihkikeskustelusta.

Papille ilmoitetaan ennen vihkimistä myös sukunimen valinnasta. Puolisot voivat päättää ottaa yhteisen sukunimen tai kumpikin voi säilyttää sen nimen, joka hänellä on avioliittoon mennessään. Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa nimi, joka miehellä tai vaimolla oli naimattomana ollessaan. Se puoliso, jonka nimi muuttuu, voi käyttää yhteisen nimen edellä nimeä, joka hänellä oli naimattomana ollessaan tai avioliittoon mennessään.

Välttämättömiä kirkolliseen vihkimiseen liittyviä asioita:

• avioliiton esteiden tutkinta
  • papin, kanttorin ja vihkipaikan varaaminen
  • kaksi todistajaa
  • sormus

Muita häiden järjestelyyn liittyviä asioita:

• häiden kustannusarvio
  • hääjuhlapaikan varaus
  • vieraslista ja kutsut
  • vieraiden majoituspaikat
  • hääjuhlan ohjelma ja tarjoilu
  • musiikin suunnittelu
  • käsiohjelmat
  • bestman, kaaso, morsiusneidot
  • hääpuvut ja kukat
  • kirkon ja juhlapaikan koristelu
  • kuljetukset
  • valokuvaus
  • häälahjatoiveet

Häämusiikista ja valokuvauksesta

Musiikin valinnassa on suositeltavaa, että vihittävät ottavat hyvissä ajoin yhteyttä seurakunnan kanttoriin. Kun musiikista päätetään, otetaan huomioon vihkiparin toiveiden lisäksi toimituksen jumalanpalvelusluonne.

Häämarssien (tulo- ja menomusiikki) lisäksi valitaan vihkivirsi, joka voi olla esim. avioliittovirsistä tai kiitosvirsistä. Tilaisuudessa voi olla myös musiikkiesityksiä joko laulaen tai soittaen. Kirkossa musiikkivalinnoissa pitäydytään kuitenkin hengelliseen musiikkiin ja valintoja tehtäessä on hyvä luottaa kanttorin ammattitaitoon.

Myös vihkitilaisuuden valokuvauksesta on hyvä sopia etukäteen. Siinäkin pyydetään ottamaan huomioon juhlan arvo ja rauhallinen jumalanpalvelusluonne.

1. Kor. 13: 1, 4-7

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Pellon seurakunnan morsiuskruunu.
Pellon seurakunnan morsiuskruunu
Häät. Kuvaaja Tinca Björke/Kirkon kuvapankki.
Kuvaaja Tinca Björke/Kirkon kuvapankki